Na het gezellige 2e meer-spellen-toernooi in de Jaarbeurs (DuCoSim beurs) te Utrecht is besloten dit regelmatig te herhalen. We hanteren dezelfde formule als voorgaande editie. Hieronder pogen we alles nog eens goed op een rijtje te zetten. Stuur bij vragen een email naar Jan de Graaf.

Er zullen in totaal 7 spellen gespeeld worden te weten: Go, Othello, Gipf, Dvonn, Schaken, Dammen en Pente. Iedere deelnemer kiest voor aanvang van het toernooi zijn favoriete 4 spellen. Graag je spellenvolgorde doorgeven bij je voorinschrijving, maar je mag nog tot aanvang van het toernooi veranderen. De 3 spellen die de deelnemer dus niet gekozen heeft zal hij/zij ook niet hoeven spelen. Tevens zet de deelnemer zijn favoriete 4 spellen op volgorde; het spel dat hij/zij het liefst en/of het best speelt bovenaan.

Er worden 5 ronden gespeeld van 15 per minuten per persoon. Een ronde duurt dus maximaal 30 minuten. Zo blijft er ruim voldoende tijd over voor de deelnemers om te lunchen, de rest van de beurs te bezichtigen of om zelfs een super-vluggertje tussendoor te spelen! Niemand valt tijdens het toernooi af, iedere deelnemer speelt alle 5 ronden mee. Enige uitzondering is als er een oneven aantal deelnemers is.

Elke ronde wordt door een computerprogramma bepaalt wie tegen wie speelt met welke kleur. De twee spelers die tegen elkaar geloot zijn bepalen samen aan de hand van hun 2 lijstjes met ieder 4 spellen welk spel ze gaan spelen. Dat gaat als volgt: We onderscheiden 2 situaties:
- 1. Beide spelers hebben tot dan toe evenveel partijen gewonnen:
Het spel dat voor beide spelers gezamenlijk zo hoog mogelijk op hun lijstjes staat wordt gespeeld. Zijn er 2 of meer gelijke keuzes, dan wordt het spel gespeeld dat het 'even-hoogst' staat op de lijst van beide spelers. Zijn er dan nog meerdere keuzes over wordt dat spel gespeeld dat het hoogst staat op de lijst van de 1st-genoemde speler (van de overgebleven keuzes)
voorbeeld 1   voorbeeld 2
speler 1 speler 2   speler 1 speler 2
Go(1)
Othello(1)
 
Dvonn(1)
Go(1)
Othello(2)
Schaken(2)
 
Schaken(2)
Dammen(2)
Gipf(3)
Go(3)
 
Dammen(3)
Schaken(3)
Dammen(4)
Dvonn(4)
 
Go(4)
Dvonn(4)
Othello(1+2=3) wordt gespeeld
 
Dvonn, Schaken, Dammen en Go scoren
allemaal 'gelijk' (1+4=5, 2+3=5.....).
Schaken en Dammen staan het
'even-hoogst'. Schaken is de keus want staat
het hoogst op de lijst van speler 1.

- 2. De ene speler heeft minder winstpartijen dan de ander:
De speler met minder winstpartijen mag na het bekijken van de 'lijstjes' geheel vrij kiezen welk spel te gaan spelen.


Wat nu als ik een spel helemaal niet ken?

Allereerst gaat de zaal om 10:00 open en begint het toernooi pas om 11:00, er is dus een vol uur gelegenheid om te oefenen en de helemaal onbekende spellen uitgelegd te krijgen! Dit toernooi gaat met name om de gezelligheid en om te zien dat de 'andere' bekende (en minder bekende) spellen ook heel leuk en uitdagend zijn. Om te voorkomen dat je vaak die spellen moet spelen die je niet of nauwelijks kent zet je ze lager op je lijstje, of helemaal niet op je lijstje.


Ik ben vooral goed in Go, ik wil dat het meest spelen...

Bij je inschrijving, of in ieder geval voor het toernooi begint, moet je aangeven welke spellen je het liefst speelt. Je noteert jouw 4 favoriete spellen op een rijtje met je favoriete spel bovenaan. Naar schatting zal je 2 of 3 van de 5 ronden je favoriete spel spelen. De kans dat je het spel moet spelen onderaan je lijstje wordt groter naarmate het toernooi vordert en je meer partijen gewonnen hebt!


Wat doen jullie met gelijkspel uitslagen? Go kent b.v. geen gelijkspel.

Als verandering op voorgaande meer-spellen toernooien wordt gelijkspel wel toegestaan. Per spel:
Othello: 32-32 komt af en toe voor. Theoretisch is Othello waarschijnlijk ook een gelijkspel.
Go 13x13: Go wordt zoals meestal met een komi gespeeld. de komi zal speciaal voor dit toernooi 8 zijn. Er kan dan wel gelijkspel ontstaan, maar dat zal vrij zeldzaam.
Schaken: Remise komt regelmatig voor tussen geoefende spelers.
Dammen: Remise komt regelmatig voor tussen geoefende spelers.
Dvonn: Goede spelers denken dat wit een klein theoretisch voordeel heeft, doch kan het spel in gelijkspel eindigen.
Gipf: Gelijk spel is theoretisch (bewezen) niet mogelijk.
Pente: Geoefende spelers zijn het erover eens dat zonder extra regels die bepaalde openingszetten verbieden, de startende speler zou moeten winnen. Bij dit toernooi hanteren we alleen de basis-extra-regels (de geoefende speler weet die wel). In het onwaarschijnlijke geval dat het hele bord wordt volgespeeld of dat de stenen van 1 van beide spelers op zijn, is het een gelijkspel.

Verder nog vragen??? Email ze naar jan.de.graaf@othello.nl!!!

En graag Z.S.M. inschrijven!!!